Asociatia Furnizorilor de Servicii de Certificare

Conform Legii Semnaturii Electronice achizitia certificatului digital presupune identificarea utilizatorului de catre un angajat al unui furnizor autorizat de servicii de certificare. Nu va recomandam achizitionarea unui certificat digital de la furnizori ce nu realizeaza aceasta identificare prin intermediul angajatilor proprii. Nerespectarea acestei proceduri poate duce la invalidarea certificatului digital.


Testeaza instalarea certificatului digital

Testeaza conexiunea la internet

Informatii tehnice

Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari
Ce este reteta electronica

Potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 674 din 29 iunie 2012, reteta electronica este un formular electronic utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru prescrierea, respectiv eliberarea medicamentelor. Pentru prescrierea/eliberarea medicatiei, atat medicul cat si farmacistul trebuie sa utilizeze un calculator conectat la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica (SIPE) al CNAS pe baza unui certificat digital calificat si a unei aplicatii informatice dedicate inregistrate in sistemul CNAS. Daca aplicatia informatica poate accesa SIPE, iar datele din reteta pot fi validate si inregistrate in sistemul CNAS inainte de a fi tiparite, reteta care rezulta este o reteta electronica online. In caz contrar, reteta rezultata este o reteta electronica offline.

Cum functioneaza reteta electronica

Sistemul de reteta electronica utilizeaza certificatul digital pentru logarea securizata la sistemul SIPE.

Va reamintim ca procedura legala, conforma cu Legea Semnaturii Electronice presupune identificarea utilizatorului de catre un angajat al unui furnizor autorizat de servicii de certificare. Nu va recomandam achizitionarea unui certificat digital de la furnizori ce nu realizeaza aceasta identificare prin intermediul angajatilor proprii. Nerespectarea acestei proceduri poate duce la invalidarea certificatului digital.

Ce are de facut medicul Ce are de facut farmacistul
   Achizitioneaza certificatul  digital
 Achizitioneaza softul dedicat prescriptiei  electronice  Achizitioneaza cititor retete  electronice
 Dupa consultarea pacientului, prescrie  reteta in format electronic utilizand softul  de mai sus si ii ofera pacientului un  exemplar tiparit  Solicita pacientului actul de  identitate si reteta tiparita  primita de la medic.
 Inregistreaza reteta in sistemul SIPE.  Logarea la sistemul CNAS se face prin  intermediul certificatului digital. Tokenul  trebuie sa fie introdus in calculator  Scaneaza codul 2D din  reteta pacientului si verifica  in sistem validitatea retetei
 Elibereaza medicatia

Beneficiile retetei electronice

Reteta electronica ofera un format standardizat de introducere a datelor ce reduce riscul de eroare pe parcursul inscrierii (de catre medic) medicatiei recomandate, a indicatiilor de eliberare si administrare a medicamentelor.

Se asigura astfel siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere si alerta la contraindicatii.

Totodata, reteta electronica permite transmiterea directa a informatiilor pentru decontare

Ce elementele iti trebuie pentru prescrierea/eliberarea retetelor electronice:
MEDIC FARMACIST
 Conexiune Internet de tip  broadband  Conexiune Internet de tip broadband
 Tokenul pe care se afla certificatul  digital conectat la calculator  Tokenul pe care se afla certificatul  digital conectat la calculator
 Aplicatie dedicata conectata la  SIPE  Aplicatie dedicata conectata la  SIPE
 Imprimanta  Scanner cod de bare